maandag 1 april 2013

IRONIEIRONIE ;-P

[Leyeloren 6, Stilisticon 1]


Dit wordt een echt interessant artikel, dus hou je stoel vast. Neem het niet letterlijk, want je wordt in de maling genomen. Om een misverstand te voorkomen, staat er een knipoog naast de titel. Snap je ;-)

Ironie in teksten schijnt soms moeilijk begrepen te worden, zelfs door studenten in ‘creative writing; beweren hun docenten. Daarom stelden sommige schrijvers, onder wie Raymond Queneau en Willem Frederik Hermans voor om een ironieteken aan een ironische passage toe te voegen. We missen in teksten immers intonatie en lichaamstaal. Maar in hun boeken vind je dit teken niet terug. Het initiatief kent geen navolging.

Ironie maakt gebruik van stijlmiddelen als overdrijving, cynisme, sarcasme, understatement, omkering en niet passend woordgebruik, zoals in:  “De Paus schreef laatst een briefje, dat noemde hij encycliek.”
Een oxymoron is ook handig. In Life of Brian roept Brian tot de hem stalkende meute dat ze hem niet moeten volgen, ze moeten niet als een kudde achter elkaar rennen.. "You are all individuals." Eentje steekt zijn hand op en zegt: "I'm not." Nu weet je ook wat een oxymoron is.

Daarnaast ontstaat ironie door contrasterende gebeurtenissen. In de roman Herinneringen van een engelbewaarder van Willem Frederik Hermans brengt de hoofdpersoon, de rechter Alberegt [al berecht!], zijn joodse vriendin naar een schip in Scheveningen, zodat zij kan ontsnappen aan de dreigende Jodenvervolging. Op de terugweg snijdt hij een stuk af van de hoofdweg, via een verboden binnenweg. Daar rijdt de rechter een kind dood en gooit het lijkje in de struiken. Later blijkt dit meisje joods te zijn.

Bij zijn column van 26 mei 2011 schreef Gerrit Komrij een naschrift met deze tekst:  "Voor veel internetlezers lijkt een cursus ironie inmiddels een dringende vereiste. Wie leert de nieuwkomers onder de lezers [van F.C. de Wolk alias internet] nog lezen?"  De columns van de meester van de ironie: Komrij dus, zijn postuum gebundeld in Twee punt nul.
Ironie in het kwadraat: Facebook nodigt bezoekers van de Komrijpagina uit om hem te feliciteren met zijn 69e verjaardag op 30 maart 2013. Vind ik leuk! Postuum is dat een blog?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten