donderdag 17 september 2015

BABELDe bibliotheek van Babel
 [Leyeloren 48]

Het idee dat er een bibliotheek zou moeten zijn van alle boeken, is uitgewerkt in de fantastische roman van Jorge Luis Borges De bibliotheek van Babel.
Hij schreef dit boek in 1941. In de bibliotheek staan alle bestaande, nog te schrijven en alle denkbare boeken en de catalogus van alle catalogi en daar weer de catalogi van. Het gebouw is een rizoom: een oneindig doolhof dat enigszins is gesuggereerd in de film van de Roman van de Roos. Beelden die weer teruggaan op tekeningen van Piranesi, die je weer terugziet in de film van De ontdekking van de hemel.
In de hemel hebben ze uiteraard alle boeken.

Deze bibliotheek bestaat niet? Toch wel. Sinds kort in de virtuele digitale wereld. Jonathan Basile bouwde de bibliotheek op de site: libraryofbabel.info. De bibliotheek bevat uitsluitend, zoals uitgelegd in het boek van Borges, boeken van 410 bladzijden, per plank 32 boeken en vijf planken per kast in een zeshoekige zaal. Elke zaal van het oneindig aantal zalen heeft twee doorgangen, naar andere zalen. Je kunt er (virtueel) eeuwig doorheen dwalen.


Door zich enige beperkingen op te leggen in het aantal tekens [23 letters en 3 tekens, geen hoofdletters, maximaal 3254 tekens per blad], bevat de bibliotheek in principe 10 tot de macht 5076 stuks boeken (een andere bron meldt 10 tot de 4679e); dat zijn meer boeken dan atomen in het heelal (10 tot de macht 80), waarmee niet de eindigheid van de literatuur, maar de eindigheid van het heelal onderstreept wordt. De meeste boeken bestaan uit een zinledige reeks letters, bijvoorbeeld:  qqpkux hcr.,gxozkslrlsbdy.c.ciqqxawxsculweolqkziaoeqvaadcl ,owqtjclkjlyvrba.dis,  maar via een zoekfunctie is het mogelijk een stuk van je eigen boek te vinden (mocht je dat hebben geschreven of nog gaan schrijven). Het is niet te controleren of alle bestaande of denkbare boeken in deze bibliotheek staan, want ook dat duurt eeuwig.
Ik heb de titel van mijn tweede boek ingetikt en ja hoor, het stond er in. En nog gekker, het woord hovel (zo heet het winkelcentrum dat in mijn boek genoemd wordt) stond er naast.

rs tabbouleh antennas soullessnesses hapten prate peradventure
nosegay morkin sa, pphirines butterfats epigraphers procreations
zwindingen hovel huzzahing oaked freshmanships tricksier 
lollapalooza serpentinous cocking interbrains starworts c
Het Babelverhaal van Borges is 'werkelijkheid' geworden in de virtuele bibliotheek van het wereldwijde web alias www, een constructie die continu in de opbouwfase verkeert en almaar uitdijt, zoals het heelal ook doet. Tot het of ontploft of ineenknalt in één groot zwart gat zo groot als een tennisbal, wat ooit gebeuren gaat. Maak je geen zorgen. Wie dit leest, zal het niet meemaken.
In de bibliotheek van Borges heerst een strakke ordening van vaste galerijen, trappen, kamers en kasten. In het wereldwijde web heerst de chaos.Zelfs een piepklein onderdeel dat enige orde probeert te scheppen in de informatievloed, i.c. Wikipedia, is al een nachtmerrie van verwijzingen, zinloze feiten correcties op die kennis en doelwit van maniakale kennisverzamelaars.
Als alle kennis van de wereld is verzameld in alle denkbare boeken, wat Borges misschien nog een absurd maar toch wenselijk idee vond, dan ontbreekt er toch nog iets: nl. integratie van kennis in een denkmodel om tot begrijpen te komen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten