vrijdag 17 januari 2014

GOOGLE, HET NIEUWE BABEL


                      Google het nieuwe Babel

                           [Leyeloren 27]

                        In de oudheid had de bibliotheek van Babel alleen maar boeken in dezelfde taal: het Babylonisch. Voor de bouw van de toren was dat ook logisch. Er was immers maar één taal. Na de spraakverwarring [informatie-overload] probeerden de  Egyptenaren alle boeken in alle talen te verzamelen.  Zo werd de bibliotheek van Alexandrië destijds de grootste bibliotheek van de aleph. Kalief Oman vond dat weer overdreven. Er hoefde maar één boek in die hele bibliotheek te staan, want in dat ene boek stond alles wat je weten moet. Dan heb je ook geen bibliotheken nodig. Alle boeken, op dat ene na, konden wel verbrand. In onze tijd proberen de Nederlandse bibliotheken een groot deel van hun boeken [behalve de thrillers] kwijt te raken. Niet door ze te verbranden [heikel], maar af te schrijven. De openbare bibliotheken stoten vestigingen af en de minister van OCW vindt dat alle bibliotheken digitaal moeten worden.Net als bij de kalief heb je dan geen gebouwen meer nodig. Het Tropeninstituut wil helemaal van zijn bibliotheek af. Er mag niet één boek overblijven, maar het gebouw mag blijven staan. Een groot deel van de boekencollectie verhuist nu naar, wie had dat verwacht, naar de bibliotheek van Alexandrië [sic].

                        Het idee dat er een bibliotheek zou moeten zijn met alle geschriften, is uitgewerkt in de fantastische roman van Jorge Luis Borges De bibliotheek van Babel. Hij schreef dit boek in 1941. In die bibliotheek staan alle bestaande, nog te schrijven en alle denkbare boeken en de catalogi van alle catalogi en daar weer de catalogus van. Het gebouw is een rizoom: een oneindig doolhof dat enigszins is gesuggereerd in de film van de Roman van de Roos. Beelden die weer teruggaan op tekeningen van Piranesi, die je weer terugziet in de film van De ontdekking van de hemel. In de hemelgewelven hebben ze alle boeken, ook de nog ongeschrevene en de nog te schrijvene. Eeuwig lezen en nooit last van informatie-overload..
Het lijkt erop dat Google zo’n bibliotheek in digitale vorm nastreeft. Sterker nog Google wil alles van iedereen en alles van alles op internet zetten. Op dat idee was Borges ook al gekomen. In 1945 schreef hij De Aleph. Dit is een hele kleine bol, waarin het hele heelal te zien is en alles en iedereen in verleden, heden en toekomst: het ultieme internet. Samen met Facebook en de spionagedienst NSA komt die aleph er wel. Nog hoger dan Babels toren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten