zondag 4 februari 2018

WATERHOUSE

DANGEROUS PICTURES

Gaat u toevallig naar Manchester om het schilderij: Hylas en de nymphijnen te zien, dan hebt u pech. Dit 'dirty picture' van John William Waterhouse is verwijderd uit de Art Gallery.

Warning: Do'nt look. Dangerous picture!En dit is pas het begin. Binnenkort hebben alle kunstmusea de helft tot 80% van alle mythologische schilderwerken en alle naakten van de moderne kunst verwijderd. De kathedraal van Antwerpen met die volvette Rubensdames: weg ermee. De Kariatiden in het Paleis op de Dam: weghakken! De Beeldenstorm komt terug!
Gelukig hebben we nog het 'Het Melkmeisje' van Vermeer. O jee, die mag natuurlijk ook niet meer met die volvette melk. En de 'Stier' van Potter? Helemaal taboe met dat aanstootgevend geval.

De Art Gallery heeft het schilderstuk van die arme Hylas en de verleidelijke nimphijnen weer teruggehangen. Het was een stunt om de discussie over de seksualisering (d.m.v. objectivering van het vrouwelijke lichaam) in de kunst aan te zwengelen. Nou, dat is dan goed gelukt, maar om daarvoor met dit mooie schilderij te gaan slepen? Weten die kunstenhangers van de Art Gallery niet dat Hylas juist door zijn mannelijke ondeugd (bezwijken voor vrouwelijk schoon) door die nimphijnen het water wordt ingetrokken en jammerlijk verdrinkt? Hij valt door zijn luxuria ten prooi aan de sluwe verleidkunst der vrouwen! Laten we ook eens daarover discussiëren.

Een foute Van Gogh. Vrouw die zich wast. OMG. Mag je die wel tentoonstellen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten