zaterdag 17 april 2021

Carnaval in Tilburg voor 1965

 

Carnaval in Tilburg voor 1965

 Tot 1965 was het vieren van openbaar carnaval in Tilburg verboden. Tot die tijd vertrokken er duizenden Tilburgers naar Den Bosch en Breda (en verder) om daar carnaval te vieren. Het veertigurengebed (een antidotum van de katholieke kerk) als voorbereiding op de vastentijd, was niet langer vol te houden. Bij allerlei verenigingen, cafés en sociëteiten, maar ook bij mensen thuis, werd al lang verkleed gefeest, maar op straat moesten de drankneuzen af en ging de feestkleding onder een dikke jas. Horecabazen en feestneuzen gingen initiatieven ondernemen, waaronder de baas en de gasten van café de Fijnproever.


 

Optochten vóór 1965

 In 1957 trok door de wijk Jeruzalem een uit 180 kinderen bestaande carnavalsoptocht mét een prins [Johannes I] en een als zwarte katten verklede raad van elf. De prins en zijn gevolg zaten in een calèche van studencorps Sint-Olof. De gemeente had voor deze optocht toestemming verleend. Ondanks allerlei aandrang gaf de gemeente geen toestemming om buiten Jeruzalem een (kinder)optocht te houden. In 1960 lukte dat uiteindelijk wel, aanvankelijk alleen de kinderoptocht..


Voor 1965 waren er wel initiatieven om een grote optocht te organiseren met name bij carnavalsvereniging de Steunzolen die in maart 1961 is opgericht (café Extase). Ze hielden samen met de Bierpompen (opgericht Aswoensdag 1962, café Monopole op de Heuvel) een illegale optocht in 1962. 


Illegale intocht van prins Louwie 1963

In 1963 maakte prins Louis Goewie van de Bierpompen een intocht van het station naar café Havenzicht. Het festijn eindigde op het politiebureau. In 1964 greep de politie bij de intocht weer in en zette de stoet klem in de Veemarktstraat. Maar de druk was niet meer te weerstaan en eind 1964 werd eerst een comité Stadscarnaval Tilburg opgericht onder voorzitterschap van Dré Meulenbroek. 


    


Op 13 april 1965 werd notarieel de oprichting van de Carnevalsstichting Tilburg [let op de e] vastgelegd. De stichting had ‘ten doel het bevorderen en stimuleren van een juiste carnevalsviering in Tilburg.’

[Bron o.a: Paul Spapens, Vrouwke, ’t is vastenaovend]

 

[Samensteller: Joannes – Hans – Maas, KV De Fènpruuvers]

vrijdag 26 februari 2021

Begin en loop van de 'Rielse' Leij

                                                     Begin en loop van de [Rielse] Leij

[Begin van de loop van de Leij? Achter de kruisweg bij de Salvatorkapel in Nijhoven]

In Brabant stromen een aantal beekjes die alle Leij of Ley heten. Niet ver van mijn huis ligt ook een Leij die ik hier voor de helderheid de Rielse Leij noem. Dit stroompje komt van Nijhoven (ten oosten van Baarle-Nassau) achter de Salvatorkapel, tenminste op oude kaarten, maar tussen de rondweg om Baarle en Klein Bedaf/Het Sas is de stroom nergens meer te vinden. Wegverkaveld, leeggepompt? Vanaf Het Sas loopt deze Leij in noordwestelijke richting naar Tilburg tot boven Hulten waar de stroom ineens De Donge heet en uitkomt bii en in het Wilhelminakanaal. Verderop hervat de beek zijn loop weer langs het dorp Dongen, tot hij in de Amer uitmondt. Aan het eind van de zomer van 2020 stond er voor het tweede jaar op rij alleen modder in de bedding. en was er in de bovenloop geen water meer te zien. Nu, na vele regenbuien in de herfst en de hevige sneeuwval in februari 2021 en veel regen in maart en juli, stuwt het water weer door de bedding onderweg naar de Noordzee.

In het Riels Laag onder de Regte Heide lagen voor het eerst in februari 2021 honderd meter brede ijsmeren, waarop druk werd geschaatst.Vroeger kon dit niet, omdat het beekje als ontwateringskanaal gebruikt werd voor de landbouw. Brabants Landschap heeft de afgelopen decennia grote stukken landbouwgrond afgegraven en de beek zijn meanders teruggeven. Nu loopt er weer een stevige stroom, gorgelend als hemelwater dat van de kerkdaken spuwt, onderlangs het Kaaiengat.


Ten oosten van Riel loopt de Leij richting de Kaaistoep, waar het water onder de A58 duikt en zijn weg vervolgt naar de oude Bredaseweg bij het buitenhuis Dongewijk en dan om de Reeshof heen naar het Wilhelminakanaal. Vanaf daar heet de beek Donge. 
Op dit kaartje is goed te zien dat de loop van de Leij/Oude Leij ten oosten van Baarle-Nassau begint en met een wijde boog, eerst noordoost en dan noordwest langs Tilburg gaat en in de Amer uitkomt. Deze Leij vormt niet alleen de grens tussen Tilburg/Goirle en het dorp Riel, maar is ook de grens tussen Oost-Brabant en West-Brabant; het is niet alleen een waterscheiding, maar ook al eeuwen de grens tussen twee bisdommen. Wat een klein watertje niet vermag. 
  • Op de onderstaande kaart uit de Bosatlas is aan de bodemafzettingen duidelijk te zien hoe die riviertjes in Brabant vanouds lopen. Ze ontstaan alle bij de Belgische grens op de hogere zandruggen. Vanaf Baarle Nassau lopen de 'Rielse' Leij en verderop  onder Breda de Mark en de Aa naar het westen, terwijl de Poppelse en Roovertse Leij oostelijk achter Goirle stromen (zoals ook de Reusel en de Beerzen, etc.) en bij Den Bosch (Bossche Broek) in de Maas uitmonden.