woensdag 22 december 2021

JOUW STEKELIGE WOORDEN



Inhoud 

Wanneer Vincent Haman zijn baan als leraar kwijt raakt, belandt hij in de drugsgeldtrafiek en daardoor in de problemen. Op de vlucht voor een drugsbende na een moordaanslag, roept hij de hulp in van zijn studievriendin, Elmi van Heem. Ook zij verkeert in een crisissituatie, maar toch probeert zij te achterhalen wat er met Vincent gebeurd is. Ze gaat hem zoeken in de hoop samen een nieuw bestaan op te bouwen. Maar wat is de rol van Roekie, zijn gangstermeisje?

In 1991 werd de Femisbank in Baarle Nassau gesloten door de Fiscale Opsporingsdienst. Bij deze bank kon je geld wegzetten op anonieme rekeningen; waardoor deze bank al gauw veel klanten had in het criminele milieu. De plotselinge sluiting heeft tot op heden verregaande consequenties, zoals de vermoedelijke vergismoordaanslag op de kunstenaar Rob Scholte, zijn vriendin en ongeboren kind. Het failliet van de bank werd de aanleiding van deze roman.

 In dit boek gaat het niet over de grote raderen van de geldmaffia, maar over de radertjes die het systeem draaiende houden, zoals de geldkoerier en zijn gangstermeid, die in gevaar komen, wanneer de geldmachine vastloopt. Het boek heeft weliswaar kenmerken van een thriller, maar het gaat niet zozeer over de daders en hun daden maar over de gevolgen; wat wel collateral damage wordt genoemd, een eufemisme voor een hoop ellende bij argeloze handlangers en onschuldige slachtoffers. 

 De roman is volgens de titelpagina geschreven door twee vertellers: Vincent Haman en Elmi van Heem. Achter deze pseudoniemen verschuilt zich de samensteller van het boek. Waarom dan toch twee pseudoniemen? Omdat in het boek de verhalen staan van twee mensen die samenkomen in een grotendeels fictief, maar realistisch verteld verband. 

Als een roman gebaseerd is op feitelijke gebeurtenissen en concrete locaties dan is het logisch dat bestaande personen en toestanden daarin een rol spelen; zij staan voor de authenticiteit, maar ook voor soortgelijke personen en situaties. Daarom zijn -als in een recept- delen waar gebeurde en fictieve verhaalelementen vermengd om ze boven dat anekdotische kader te plaatsen, waardoor de  personages geen individuen meer zijn, maar ‘actors’. Hun daden zijn gemaakt van woorden.

Een roman is een construct, een georganiseerde vorm van handeling, waarin de schrijver de waarheid manipuleert, zodat die past in het verhaalconcept. Daardoor is de inhoud van het boek niet direct autobiografisch te herleiden en verwijzen personages niet één op één naar specifieke personen. Het personage Vincent komt in de problemen omdat hij dingen doet die een verstandig mens uit zijn hoofd zou laten. Zonder de hulp van Elmi zou hij nog altijd ronddolen in het land Nod ten oosten van Eden.

Opbouw 

De roman 'Jouw stekelige woorden' is opgebouwd uit vijf 'boeken' met elk een eigen verteller of vertelstijl. Naast 'Boek Vincent' en 'Boek Elmi' - de auteurs - zijn dat  'Boek Roekie', 'Boek Staf' (die als verteller ook een bijdrage levert) en het boek 'Secretum' het geheime schrift. Elk boek bestaat uit zeven hoofdstukken die in de roman ineengevlochten zijn, zodat het gebeuren vanuit verschillende perspectieven wordt benaderd. Het geheel maakt de roman tot een patchwork van teksten, waarin de aandachtige lezer steeds nieuwe patronen ontdekt en verbanden kan leggen door schakels in de tijd. De thematische stelling is de vraag. Waarom doen mensen iets, waardoor ze in de problemen kunnen komen? Hoe bepalen toeval, penibele omstandig- heden, moedwil en misverstand ons handelen? De intrige van de roman draait om de relatie van Vincent met Roekie, zijn gangstermeisje, en om die met Elmi en Eli. In het boek staat vooral het handelen van deze drie vrouwen centraal. Zij laten zich niet (meer) domineren en zoeken een eigen weg in deze wereld vol stekelige struiken.

[Het boek -hardcover, 256 bladz. is uitgegeven in eigen beheer en -voorlopig- alleen verkrijgbaar voor 20 euro     excl.  verzendkosten, bij de beheerder: leyeloren@gmail.com Via de mail ontvangt u de nodige gegevens.]


In de volgende blogs van Leyeloren (Bijlagen JSW) ga ik nader in op de achtergronden van het boek,.

Bijlage 1: Over de herkomst van de naam Vincent Haman. 
Bijlage 2: Het kasteel bij La Napoule
Bijlage 3: Het reine en het vuile

Geen opmerkingen:

Een reactie posten