zaterdag 2 september 2017

BOEKEN UIT DE DOEKEN

Boeken uit de doeken, Biblioconologische schetsen.

De stichting dr. P.J. Cools MSC viert dit jaar haar vierde lustrum en organiseert voor de 20e keer de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' van Willem II in Tilburg.. Ter gelegenheid daarvan gaf de Stichting een boek uit over boeken op schilderijen. Op de linkerpagina het doek en op de rechterpagina een schets waarin het doek en het boek worden beschreven. In totaal 36 doeken en artikelen, geschreven door Martin Hulsenboom en Peter IJsenbrant en met een voorwoord over het voowoord van Norbert de Vries.
Het is een prachtig uitgegeven boek geworden, een boek voor bibliofielen.
Dit staat op de achterkant:

"Dragen antiquaren hoorntjes? Waarin faalde Darwin? Wat hebben Hugo de Groot en Casanova gemeen? Waarom is de HSL funest voor de Russen? Wat voor boek dien je bij je te hebben op de Dag des Oordeels? Wat hebben boeken en inbraakpreventie met elkaar te maken? Waar drukt men zonder inkt? Het antwoord op deze vragen vind je in Boeken uit de doeken, een rijk geïllustreerde verzameling beschouwingen over het boek. Al eeuwenlang wordt er gelezen en al eeuwenlang wordt het boek afgebeeld op tekeningen en schilderijen. Soms met een diepere betekenis, vaker vooral als de verbeelding van een aangenaam tijdverdrijf.

De auteurs Martin Hulsenboom en Peter IJsenbrant, oud-bestuursleden van de Stichting dr. P.J. Cools msc, hebben in deze uitgave een fraaie verzameling van schilderijen rondom het boek bijeengebracht. Op veel van de in deze uitgave opgenomen schilderijen hebben de personages geconcentreerde aandacht voor hun lectuur: lezen als kunst van het genieten. Het boek als betekenisdrager en verschijnsel in de beeldende kunst. De auteurs hebben de werken voorzien van zowel verhelderende als luchtige beschouwingen waarmee zij de lezer een verrassende kijk op de kunstwerken bieden."

En van wat er op de achterkant staat, is geen woord gelogen. Een verkoopargument zonder overdrijving. Neem het boek in handen, ruik er aan, kijk er in, proef en lees: beeldrijke ogenstroost en inspirerend hersenvoer voor de biblioconoloog, dus voor iedereen die van beeld en boeken houdt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten