zaterdag 16 juni 2018

A.H.J. DAUTZENBERG bestaat uit twee letters

DAUTZENBERG SCHRIJFT ZICH AF

Anton Dautzenberg is toegelaten tot het Privé-domein van de Arbeiderspers met zijn 'dagboek' onder de titel: Ik bestaat uit twee letters.
Geen woord van gelogen.En het kost nog geen vier cent per bladzijde.
Kopen dus bij Livius. Bij Gia-Muts mag ook.


In de recensie in het NRCH van 15 juni 2018 wordt nog eens gerefereerd aan de vorm en vent discussie uit de jaren dertig in het tijdschrift Forum. Volgens de krant (i.c. Thomas de Veen) is die wedstrijd gewonnen door de ventisten, wier voornamen dus worden gespeld met twee letters. Dat betekent wel dat al het werk van AHJD (hij publiceert niet met zijn voornaam, maar met zijn voorletters, dat zijn er drie) langs een lijstje wordt gelegd met zijn publieke optredens, waarin hij aandacht trekt voor zijn autobionische ik, zoals zijn nierdonatie, de verdediging van pedoclubrechten en nog meer gestapel. Waardoor alles wat hij schrijft, weer door de kritiek wordt vervormd. Want het mag dan wel wel fictie wezen, maar die moet wel echt gebeurd zijn. Om vorm zonder vent geven we tegenwoordig nog geen vier cent. We willen echter dan echt, de gevormde vent. De nieuwe fictie dus. Probeer daar maar eens uit te breken.
Een interessant stuk in het boek van AHJD gaat over Wittgenstein. Uit een biografie over Wittgenstein leerde AHJD dat je de mensen niet moet irriteren met je idealisme, maar dat je een goed mens moet proberen te zijn. Daarom of daarvoor ging Wittgenstein les geven op een lagere school in een boerengat in Oostenrijk in plaats van de geleerde fellow uit te hangen in Cambridge. Of die kinderen in Puchberg zo blij waren met de tractaten van die gekwelde mens? We weten het niet. Er stond in elk geval een vent voor de klas die vorm probeerde te geven aan de goedheid.
Op de voorpagina van de boekenbijlage van NRCH staat een karakteristiek vormgegeven tekening van Gijs Kast. AHJD  ten voeten uit.. Zijn schaduw valt over een stapel boeken. Zijn rechterwijsvinger wijst ernaar. Lees dit, zegt de wijsvinger. Dit heb ik geschapen. Ik heb mij vorm gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten