De domheid regeert
Aangezien de domheid regeert, moeten we haar loven. De lof der domheid wordt dan ook overal gepredikt. De televisie en de zogenaamde sociale media, zijn de kansels van deze predikers. De cultuur van de domheid hecht geen waarde aan intelligentie of kennisniveau. Gebrek aan interesse en aan feitenkennis, is juist iets om trots op te zijn. De wetenschap wordt gewantrouwd en krijgt de schuld van alle problemen. Niet de boeren die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van ammoniak, maar de wetgever die de lucht- en bodemkwaliteit probeert te verbeteren.
De lof der domheid wordt gepredikt door de dommeriken zelf. De onwetenden moeten worden geëmancipeerd en kennis van zaken wordt belachelijk gemaakt. Desinformatie, complot-denken en onbenul worden de norm. Als het niet zo erg was; dan kon je er nog mee lachen. Dat was ook de bedoeling van Erasmus met zijn Lof der Zotheid, waarin hij de dwaasheid hekelde. Hij wilde de domheid onschadelijk maken door haar te bespotten. Zijn tekst werd wereldwijd bewonderd. Maar in onze tijd wordt iemand die de domheid bespot, i.c. Sander Schimmelpenninck, door tv-makers van Vandaag Inside gecanceld. Hij is de enige niet. Het is geen taalspel meer; deze ironie van de ironie, maar een zeer verontrustend verschijnsel. Want de domheid wordt brutaal en kwaadaardig. Wetenschappers die de waarheid proberen te vertellen, worden belachelijk gemaakt met ‘alternatieve’ feiten, politici worden bedreigd met fakkels en de politie wordt aangevallen met stenen en vuurwerk.
Binnen Europa is er - volgens Schimmelpenninck - geen land waar de domheid zo gecultiveerd wordt als in Nederland. De dominantie van de dommeriken kan doorslaan in de terreur van de domheid. Dat is niet iets om te lachen; maar om te vrezen en te bestrijden. [i]
Nu is het helaas zo dat de zotheid ook in de regering meeregeert. Er komt een minister vertellen dat hij elk jaar honderdduizend woningen gaat bouwen; terwijl provinciebesturen op last van de rechter geen vergunningen mogen afgeven voor woning- en wegenbouw, zolang de stikstofuitstoot van de landbouw; zeg maar ammoniakvervuiling, niet structureel vermindert. Maar maatregelen om de stikstofdepositie aan te pakken worden door de regering alsmaar uitgesteld uit angst voor de veeboeren, die met de BBB verkiezingswinst inderdaad de zittende macht een lesje leren. Er is helemaal geen stikstofprobleem toch?
Wie iets belooft (woningen bouwen, aardbevingsschade herstellen, opzettelijke fouten met toeslagen vergoeden, veebedrijven inkrimpen) wat niet waargemaakt wordt of kan worden, verliest zijn geloofwaardigheid en staat voor zot. Zeker, ja, nee, ha ha, ha, fijne dag nog.
[i] Met dank aan de column van Sander Schimmelpenninck in De Volkskrant, 27 maart 2023
Geen opmerkingen:
Een reactie posten