dinsdag 7 november 2023

OXYMORON [Irralorifa 7]

 

Morosofie                                                                                         

                              Moron

                                                            Morias

                                                                                          Moros   

                                                                                                                Oxymoron

Dat de aarde plat is, kun je zelf zien; dat hoeft geen betoog. Dat Texel een overblijfsel is van het verzonken Atlantis dat is logisch, want het Nederlands is de moedertaal van alle talen, die in het Aards paradijs gesproken werd en dus ook op Atlantis en daardoor nog steeds op Texel (volgens Becanus).


Mensen die geloven in absurde theorieën en die niet gevoelig zijn voor tegenwerpingen noemt men morosofen. Gekke geleerden of geleerde gekken, genoemd naar moros, Griekse voor dwaasheid en sofie voor wijsheid.

In Amerika (VS) werd het woord moron gebruikt als scheldwoord voor iemand die zich lomp en bot gedraagt. Tot in de jaren zestig werden kinderen onderworpen aan een intelligentietest  waarmee het IQ werd vastgesteld. Op de schaal van Binet-Simon gaat het om mensen met een IQ tussen de 50 en 75 die geclassificeerd werden als debiel of in Amerikaans slang: moron.

Inmiddels is debiel ook een scheldwoord geworden en worden deze tests niet meer gebruikt.

Een morosoof is beslist geen debiel, maar zijn brein is op hol geslagen en het dendert in zijn dwaasheid vrolijk door tot in de volstrekte absurditeit. Een mooi voorbeeld in de Nederlandse schrijver en alchimist Harry Mulisch met zijn leer van de octaviteit, die de compositie van de wereld bepaalt..

 

Het woord moron vinden we ook terug in oxymoron. Dit is een uitdrukking die in strijd is met zichzelf: geleerde gek bijvoorbeeld.  Het ene deel sluit het andere uit. Je bent gek of je bent geleerd; je dient de wetenschap of je vertelt verzinsels en hoort thuis in Huize Thierry.

Nu zou de mensheid weinig plezier beleven als we geen dwazen waren. Overal op de wereld kent men wel een zottenfeest zoals het carnaval, maar de feestgangers weten goed (als ze weer nuchter zijn) dat het om een spel gaat. In de literatuur is de lof der zotheid een vorm van satire. Je spot met de waanwijze geleerden; de autoriteiten en de predikers, maar ook de met de gewone mens en zijn leefwijzen door juist hun dwaasheden te prijzen. Uilenspiegel hield de mensen een spiegel voor; Erasmus schreef in 1509 zijn Morias Encomium. Zonder de dwaasheid kan de wereld niet bestaan

 

O brwaling love! O loving hate!

O, any thing of nothing first create!

O heavy lightness! Serious vanity!

Mis-shapen chaos of well-seeming forms!

Feather of lead, bright smoke, cold-fire, sick health.

Still-waking sleep, that is not what it is!

This love feel I, that feel no love in this.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten