donderdag 7 november 2013

BIOGRAFIE OVER WILLEM FREDERIK HERMANS

DE MISLUKKINGSKUNSTENAAR [1]
[Leyeloren 23]

Op 28 november verschijnt de "echte" biografie over Willem Frederik Hermans. Althans het eerste deel dat gaat over de periode 1921-1952. Willem Otterspeer die dit boek De mislukkingskunstenaar heeft genoemd, heeft er tien jaar aan gewerkt. Over de periode 1952-1995 is nog veel meer te vermelden dan over de eerste dertig jaar van Hermans' leven. De documentatie is immens. Goed voor tenminste nog twee delen. Hoe lang gaat het duren voor die verschijnen?
Volgens de Bezige Bij zou het boek een nieuwe visie geven op het leven en werk van W.F. Hermans. Ik ben benieuwd; zelf had Hermans weinig fiducie in biografie├źn; maar hij hield wel nauwgezet een archief bij, want ijdel was hij wel.
Met dit archief is zorgvuldig omgegaan. Minder is dat het geval met de schrijfmachineverzameling. Deze verzameling van 160 machines met als bekendste de rode IBM met de roterende letterbol, waarop Hermans al zijn latere werk heeft geschreven; heeft Hermans geschonken aan het schriftmuseum Scryption in Tilburg. Dit museum is in 2011 gesloten. De hele inboedel is toen opgeslagen in een loods van de oude De Gruyterfabrieken in Den Bosch. Geen enkel instituut in Nederland wilde de machines hebben. Dan heeft de Stichting Onterfd Goed een wedstrijd uitgeschreven. Die met het beste idee zou de schrijfmachines mogen ontvangen. Ze zijn nu -grotendeels  - want er zijn machines onderhands verpatst - terecht gekomen bij boekhandel Limerick in Gent.
Wel ja. Ziehier de opstelling van de schrijfmachines sinds september 2013 in deze  Gentse boekhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten